Yesterday’s Tomorrow (Cohen)

 

Bij het langzaam op dreef komen van de nieuwe eeuw werkte Marc Hendrickx volop aan een boek met Leonard Cohen als grote inspiratiebron. Een biografie? Nee dus. Gaf ‘Muhammad Ali – Nog altijd de Grootste!’ al aan dat Hendrickx als auteur dermate aan het groeien was dat hij steeds sterker zijn stempel drukte op de inhoud van zijn werk, in dit omvangrijke essay wilde hij nog -veel- verder gaan. Het hele Yesterday’s Tomorrow project moest uitgroeien tot een persoonlijk statement waarin de grote thema’s niet geschuwd worden: leven, liefde, dood… Met de hulp van Cohen lukte dat, zo ergens rond Hendrickx’ veertigste verjaardag (2004). Om de uitdaging nog scherper te stellen was er niet alleen een boek… Tegelijk met het schrijven van zijn manuscript begeleidde Hendrickx ook de voorbereiding van een veelbelovende CD en bijhorende theatertournee. Het idee hiervoor ontstond gelijktijdig met het opzet van Yesterday’s Tomorrow, en bracht een gekende Vlaamse zangeres in combinatie met Cohen’s werk en Hendrickx’ teksten op de planken… Yasmine! Voor haar de gedroomde gelegenheid om een grote stap te zetten in de richting van een volwassen, cultureel centrum-minded publiek.

Het officiële startschot van Yesterday’s Tomorrow werd gegeven tussen 1 en 11 juni 2002, toen Yasmine en Marc Hendrickx samen het ‘Cohen Event’ bijwoonden op Hydra, de oude thuisbasis van de grootmeester. Najaar 2003 volgde een eerste persbriefing, en nog een jaartje later daverde Yesterday’s Tomorrow als een ware pletwals aan activiteiten de inmiddels talrijke nieuwsgierige lezers & luisteraars tegemoet!

Was het hele project een enorm succes, op persoonlijk vlak betekende de egoïstische en ronduit oneerlijke houding van zangeres Yasmine en haar management aan het einde van het eerste seizoen een ongelooflijke ontgoocheling voor de auteur. Dat er ooit een Yesterday’s Tomorrow rechtszaak moest komen was absoluut niet voorzien. Gelukkig maakte de 2005-2006 samenwerking met een echt en integer artiest als Henk Hofstede bijzonder veel goed voor de auteur, net als de verschillende buitenlandse pistes, waaruit de enorme waardering voor dit werkstuk blijkt. Zo werd Yesterday’s Tomorrow met succes uitgebracht in het Spaans, Portugees en Engels in 2008 én keerde het in die laatste taal nog een keer terug, einde 2019 (zie de pagina ‘Internationale releases’).

Al de verschillende onderdelen van het project worden voor u van de nodige commentaar voorzien bij het aanklikken van de respectieve blokjes hiernaast…

yasmine