Beste lezer(es),
Toegegeven, het was weer (veel te) lang wachten op ‘nieuws’ op deze plek. Mijn excuus is echter heel eenvoudig: 2018 zat gewoon té vol! Met twee nieuwe theaterproducties, een ‘klepper’ van een boek waar een leuke maar veeleisende promotour aan verbonden was (die overigens doorliep tot einde maart ’19) en meer internationale verkopen dan ooit tevoren met het literaire agentschap A.A.A. viel een en ander amper te belopen. De rest van 2019 ziet er veel normaler uit qua werkritme, want dit jaar staat zoals bijna elk jaar 1 concrete realisatie op de planning… en 1 ‘extraatje’ 🙂
Vijftien jaar na de allereerste editie en goed tien jaar nadat de laatste vertalingen verschenen keert met Yesterday’s Tomorrow een oude bekende terug in een nieuw jasje. Waar daar in eigen land met regelmaat achter gevraagd wordt, maar uitgevers het niet aandurven omwille van de huidige malaise in het boekenwereldje (een slecht bewaard geheim, zeg maar… al wie ook maar een beetje uit zijn/haar doppen kijkt wéét dat het erg slecht gaat en dat de marktsituatie met Standaard Boekhandel als dominante factor bepaald geen hulp is om de zaken te verbeteren) tikte een Britse uitgeverij me vorig jaar op de schouder met de vraag naar een voor uitgave in 2019 bijgewerkte editie. Versta: met een intro waarin ik terugblik op de ontstaansgeschiedenis van het boek (geschreven op een moment dat Leonard Cohen door het brede publiek vergeten was) én op de ‘Aftermath’… De internationale bijval die het boek genoot tussen 2004 en 2009, gevolgd door het immense en ronduit verbijsterende succes dat Cohen zélf te beurt viel na zijn terugkeer naar de podia.
Deze zomer zit mijn deel van het werk aan de nieuwe Yesterday’s Tomorrow er op. Maar is er dus ook een extraatje. Tussen de bedrijven door werd speciaal voor de Nederlandse markt immers Muhammad Ali – Nog altijd de Grootste ! een vierde keer uitgebracht… dit keer in een (zeer) brede publieksactie, met 30.000 exemplaren voor klanten van de ETOS-keten aldaar. Wie nog een exemplaar wil bemachtigen: in Nederland bij ETOS binnenspringen is de boodschap !
Wat maakt dat ik de rest van de tijd dit jaar zal investeren in een naar ik hoop zeer boeiende theaterproductie voor ’20. Mijn collega Dirk Dobbeleers en ikzelf werken immers hard aan dit project rond een hoogst origineel (en waar gebeurd) verhaal, dat zonder ongelukken onderweg in beide landstalen tegelijk door België zal gaan ‘toeren’ najaar 2020. .
Nog in 2020 OF in 2021 duikt dan – ‘all going well’, een mens moet als het over film gaat een slag om de arm houden 🙂 – de eerste internationale filmproductie waarvan het A.A.A. aan de basis ligt in de zalen. Film blijft een ‘moeilijk’ medium, waarbij zoveel factoren een rol spelen dat problemen, vertragingen en aanverwante eigenlijk pas definitief uit te sluiten vallen nà de release datum. Het is erg dat je het zo moet formuleren, maar het is met film gewoon niet anders.
Extra spannend is wel dat een derde filmproject (na “Booster” in 2014 en de internationale productie waar ik hierboven naar verwees) momenteel óók een mogelijkheid is… Het filmfestival in Cannes, medio mei, zal daar mogelijk uitsluitsel over brengen.
Dat het A.A.A. heel goed bezig blijft blijkt verder ook uit de stijgende interesse én leuke verkopen van auteurs als de geweldige Roland Brival en de al jaren gewaardeerde Francis Dannemark.
Meer nieuws? Allicht na de zomer weer !
Veel leesgenot tot dan alvast… en wie dat nog niet eerder deed: u kan de aller-allerlaatste voorstellingen van Op weg naar WEMBELIE! nog meepikken op 20 en 21 juni (zie de website van het stuk) en natuurlijk blijft Libertijns België nog een poos beschikbaar in de boekhandel én via www.libertijnsbelgie.be.
Maar wacht best niet té lang… voorbij is voorbij en op is op !
Marc