Theater

wolken
In Wolken en een beetje regen is de hoofdrol weggelegd voor Brent Bauwens. Een jonge snaak die niet echt scoort bij de kerels die in zijn nieuwe buurt de dienst uitmaken wanneer hij hun leven komt binnengefietst op een BMX, pothelm keurig op het hoofd. Jimmy, Benji en Rutger zijn verslingerd aan het opfokken van boosters – brommertjes waarop ze (volslagen illegaal, wegens nog geen 16 jaar oud) de buurt onveilig maken.

Wanneer Ilse, de schoonheid van de wijk, Jimmy’s avances afwijst en valt voor de in haar ogen mysterieuze Brent, gaan de poppen pas echt aan het dansen…

Wolken en een beetje regen haalde met de première in september 2005 het cultuurblokje van het VRT journaal, wat de voorstelling lanceerde op weg naar een indrukwekkende carrière. Het eerste seizoen maakte Wolken al meteen brokken door het onwaarschijnlijke aantal van 92 opvoeringen te laten optekenen. Het tweede seizoen speelde met 76 opvoeringen al evenzeer in de absolute topcategorie. De jaren erna bleef de vraag naar de productie aanhouden. Zelfs na de vertaling en na de verfilming bleven scholen en culturele centra Wolken programmeren.

Had het auteursduo er zelf niet op aangedrongen om na 11 jaar eindelijk te stoppen, de productie speelde allicht nóg. Voorjaar 2016, na zowat 400 voorstellingen, viel eindelijk het doek. In onze landshelft hadden meer dan 80.000 jongeren Wolken en een beetje regen gezien. Zo’n 10.000 lazen ook het boek. Tel daar de Franstalige cijfers bij, toeschouwers die de verfilming meepikten in de bioscoop of nadien thuis via Telenet of op koop-DVD of opnieuw in de scholen, waar sinds 2015 de film vaak geprogrammeerd werd om de thema’s ervan bespreekbaar te maken en het mag duidelijk zijn dat Wolken en een beetje regen terecht de status van ‘klassieker’ geniet.