Theater

getreinde

Getreinde wanhoop brengt het levensverhaal van Eva Bauwens, die haar vader – een verzetsman – actief helpt door na school boodschappen over te brengen.  Wanneer pa Bauwens gevangen genomen en gemarteld wordt, legt hij uiteindelijk bekentenissen af. Eva wordt op haar beurt opgepakt. Na enkele dagen in de Antwerpse gevangenis, belandt ze op een deportatietrein…

Gestart zonder dat ze konden inschatten of, en zoja hoezeer, Getreinde wanhoop succesvol zou kunnen zijn, werden Marc en Dirk meer dan aangenaam verrast door de respons van het publiek. Het boek liep aardig, maar vooral de theaterproductie  – gedragen door een uitstekende Kathleen De Ridder – maakte dat de creatie voor een debuut meer dan gewoon goed scoorde. Ruim meer dan 100 voorstellingen behaalde Getreinde wanhoop initieel, waaronder speciale ‘op locatie’ in Ieperse kazematten, in het Brusselse legermuseum en in het Fort van Breendonk. Als toetje werd de productie uitgeroepen tot één van de vier ‘voorstellingen van het jaar’.

Na enkele jaren van de affiche verdwenen te zijn, kreeg het vanaf 2008 een tweede leven: zowel een herdruk van het boek (met gewijzigde kaft) als een nieuwe theaterbewerking vonden hun weg naar het publiek. De nieuwe versie speelde op haar beurt zo’n 50 keer. Alles samen was Getreinde wanhoop daarmee goed voor 150 opvoeringen en 30.000 toeschouwers.