De Pers

01

“Heldhaftiger kan het niet”

De Mozart van de boksring, zo noemt de Antwerpse auteur Marc Hendrickx Muhammad Ali, omdat die met z’n brutale bek gracieus rond zijn rivalen dartelde. “Ja, Ali leeft. En zelfs meer dan dat,” zegt Hendrickx, die de eerste Nederlandstalige biografie schreef over Ali. Marc Hendrickx: “Het is bijna een heldendicht. Hoe Ali zich vanuit een quasi uitzichtloze positie opwerkte tot de absolute top, een zware prijs betaalde omdat hij uitkwam voor zijn overtuiging en dan opnieuw de top bereikte.” Hendrickx heeft het over de drie levens van Ali. Dat van de topbokser, dat van de Afro-Amerikaan met de diep religieus-politieke overtuiging en van de superster-met-Parkinson.

Dirk Martens
HET NIEUWSBLAD

Groot, groter, Muhammad Ali

The Louisville Lip, The Champ, The Greatest. De fans van Muhammad Ali zweren bij hoog en bij laag dat hun idool niet alleen de machtigste bokser maar ook de grootste sportman aller tijden is. Marc Hendrickx spreekt hen in zijn bevlogen biografie van het bokswonder niet tegen. Hendrickx, die onder meer een biografie van Elvis Presley op zijn naam heeft, hanteert hier een soort Het Laatste Nieuws-stijl uit de jaren zeventig die wonderwel bij het onderwerp past. De bewondering en zelfs de liefde waarmee hij over Ali schrijft maken veel goed.

Bart Holsters
DE MORGEN – BOEKEN

Ali blijft de grootste

Auteur Marc Hendrickx schreef eerder over Elvis Presley, Keith Richards en Fawlty Towers. Niet toevallig drie ‘onderwerpen’ met een uitstraling en invloed die veel verder reikt dan het milieu waaruit ze voortkomen. Zijn nieuwste boek ontsnapt hier evenmin aan. Meer dan een bokser was Muhammad Ali de verpersoonlijking van een tijdperk, van een politieke en religieuze strijd, van een commerciële en sportieve omwenteling. Met veel zin voor detail ontleedt Hendrickx de figuur Ali. Hendrickx schrijft zoals Ali bokste: zonder omwegen en met veel punch. Een voltreffer. ****

Wim Vos
GAZET VAN ANTWERPEN

Vier sterren! The Greatest!

SPORT INTERNATIONAL

Nog altijd de Grootste!

Ongelooflijk hoe gedetailleerd, gestileerd en vlot de auteur leven en werken van één der grootste sporticonen van de twintigste eeuw schetst. Bovendien kadert Hendrickx de belevenissen en aspiraties van Ali perfect in de tijdsgeest. Dat sociologische raamwerk verklaart het soms bizarre gedrag en de radicale keuzes van The Champ enigszins. Om kort te gaan: dit boek slaat je knock-out en dat doet in dit geval ontzettend deugd.

MAXIM

Smeuïge biografie over Cassius Clay oftewel Mohammed ‘I’m the Greatest’ Ali

Alles over zijn indrukwekkende bokscarrière, zijn religieus-politieke overtuiging en zijn huidige status als superster-met-Parkinson.

VRIJ NEDERLAND

De tactische bespreking

Dat The Greatest nu ook een slecht verstaanbare Parkinson-patiënt is geworden, doet niets van de legende af, maar geeft die alleen maar een nieuw cachet. Daarom zijn het misschien wel de laatste hoofdstukken van het boek, onder de titel “Monumentenzorg” die het meeste indruk maken. Het boek van Hendrickx danst wat traag op gang, maar heeft na 300 bladzijden iedere liefhebber van sport of van legendes in het hart gestoken.

Cyril Rosman
DE STEM

Spitwerk legt ook zwakke plekken van bokslegende bloot

Wat de auteur, hoewel gevoelig voor die typisch Amerikaanse hartstocht, met de eerste Nederlandstalige Ali-biografie weet te bewerkstelligen, is meteen bepalend voor het bestaansrecht van zijn werk. Hij stelt namelijk nogal wat kanttekeningen bij die onaantastbare status, zowel sportief als persoonlijk. Het boek dient (zo) als een mooi naslagwerk waarin je alles te weten komt, ook de ranzige details die een gemiddelde Hollywood-productie niet halen.

DE GELDERLANDER